HARVEST GROUP - NACIMIENTO ROAD

Het grote Belgische jazztalent Guillaume Vierset begon zoals te doen gebruikelijk met klassieke gitaarlessen maar al gauw ging zijn belangstelling richting jazz. Met zijn eerste band The Green Dolphins speelde hij behalve rock ook al veel jazzsessies. Hij volgde cursussen in Italië bij Kenny Barron en bereikte met zijn trio de finale van “Tuscia in Jazz”, ook maakte hij deel uit van masterclasses van Kurt Rosenwinkel, Antonio Sanchez en Philip Catherine. Bekend werd hij als een van de aanvoerders van het LG Jazz Collective, maar hij werkte ook met meer popgerichte groepen zoals Sacha Toorop en Typh Barrow. Zijn project “Harvest Group” ligt hem na aan het hart, de naam is afkomstig van het gelijknamige album van Neil Young, in 2015 verscheen het eerste album onder de veelzeggende naam “Songwriter”. Op het nieuwe album ligt het accent meer op Amerikaanse folk- en country muziek. De invloeden van Vierset bewegen zich van de akoestische gitaar jazz van Jim Hall tot het moderne werk van de Deense gitarist Jacob Bro en Amerikanen als Julian Lage en Pat Metheny . Maar ook draagt hij de folkmuzikanten en de singer songwriters een warm hart toe ( zie albumtitel eerste cd Harvest Group). Inspiratiebronnen lopen van de folk van Sam Amidon tot de indie folk groep Bon Iver en ook de melodieusheid van Neil Young, de duistere nostalgie van Nick Drake en het oeuvre van Elliot Smith en Bob Dylan spelen een grote rol.

Het album “Nacimento Road” is een muzikale weergave van een reis die Guillaume ooit in Amerika maakte. De weg met deze naam is een meanderende en steile route landinwaarts en de enige verbinding over de Santa Lucia Range in centraal Californië die de California State Route 1 en de Big Sur-kust verbindt met de Amerikaanse Route 101 en de Salinas vallei. De Harvest Group bestaat uit Guillaume Vierset (gitaar, componist), Mathieu Robert (sopraansax), Marine Horbaczewski (cello), Yannick Peeters (contrabas) en Yves Peeters (drums).

Het openings- en titelnummer heeft een korte melodielijn die begint met een catchy gitaarriff en die zich onmiddellijk kluistert in je hoofd, daarna stomen alle muzikanten voort als een dikke Amerikaanse slee. “Big Sur” is een romantisch getint nummer met subtiel gitaarspel en fraaie sopraansolo’s, het samenspel tussen gitaar en sax is een essentieel kenmerk van de muziek op dit schitterende album. “My old country” is een fraaie mix tussen jazz en country met een mooi gestileerde saxsolo. Melancholie is volop aanwezig in het verstilde “Morning Phase”waarin de sopraansax van Mathieu Robert een geslaagde poging doet tot het imiteren van vogelgeluiden. “Long Journey” werd geschreven door Rosa Lee Watson, echtgenote van de illustere folksinger Doc Watson. “A soul” is een echt singer songwriternummer, je verwacht ieder moment dat er een stem invalt, wat mij betreft zou dat zomaar John Hiatt kunnen zijn, maar misschien had Vierset eerder Nick Drake in gedachten. In “Arizona Trip” horen we fraai cello spel, een shuffle beat met de gekende sax- gitaar combinatie en een staaltje razendsnelle guitarpickin’. “November song” is een langzaam ingetogen nummer met gedragen saxofoonspel en langzaam wegstervende gitaarklanken. “Sunny Spell” beantwoord volledig aan de titel , een vrolijk huppelend melodietje en misschien wel het meest jazzy nummer van het album door het avantgardistisch einde. Donkere klanken en brommende geluiden van de contrabas passen naadloos bij het nummer “Desolate”.

Een heel bijzonder album dit “Nacimiento Road” van een al even bijzondere groep, hun synthese van rock , jazz en country is heel geslaagd en hoewel ik de term Americana haat zou het op dit album met als onderwerp de beschrijving van een tocht door Amerika wellicht op zijn plaats zijn. Een aanrader voor liefhebbers van diverse soorten muziek.

Jan van Leersum.

 

NACIMIENTO ROAD TOUR
27/09/19 Jazzzolder - Mechelen
4/10/19 Centre culturel de Jodoigne
5/10/19 Centre culturel d’Amay
08/11/19 Salle Gelbrissé (Namur)
16/11/19 L’An Vert - Liège
17/11/19 Heptone - Ittre

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Igloo Rec.
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video